Sestavine
-
3 kg Puran
-
2× Limona
-
Timijan
-
40 g Maslo
-
Sirov nadev
-
500 g Kvašen kruh
-
200 g Slanina
-
200 g Sir feta
-
2 skodelici Čedar
-
2× Čebula
-
2 žlici Origano
-
50 g Maslo
-
1/4 skodelice Olivno olje
-
2 stroka Česen
-
Timijan
-
Peteršilj
Navodila
Pečico segrejte na 180 °C. Purana položite na namaščeno rešetko. V ponev vlijte 2 skodelici vode. Purana napolnite z limono in timijanom.
Purana po vsej površini namažite z maslom. Začinite s soljo in poprom. Posodo tesno pokrijte z rahlo namaščeno folijo. Pražite 1 uro in 30 minut.
Odstranite folijo. Pražite in vsakih 20 minut polivajte s sokom iz ponve še 1 uro ali dokler puran ne pozlati. Previdno prenesite purana na krožnik. Ohlapno pokrijte s folijo. Odstavite, da počiva.
Za pripravo nadeva dajte v veliko skledo kruh, slanino, feto, čedar, čebulo in origano. Maslo, olje, česen in timijan stepite in začinite s soljo in poprom. Prelijte mešanico kruha. Dobro premešajte, da se vse skupaj poveže. Mešanico prenesite v namaščen pekač. Pecite 45 do 50 minut ali dokler kruh ne postane zlat in hrustljav. Potresite s peteršiljem. Purana narežite na rezine in ga postrezite z nadevom in omako.
(Foto: pexels.com)