Sestavine
-
1 skodelica Prosena kaša1 skodelica = 240 ml
-
150 ml Voda
-
200 ml Mleko
-
ščepec Sol
-
4× Slive
-
1 žlica Med
-
1 žlička Cimet
Navodila
Pečico segrejte na 190 °C. Pekač obložite s peki papirjem ali ga rahlo namastite.
Proso v drobnem cedilu splaknite pod hladno vodo, dokler voda ni čista.
V posodi zmešajte oprano proso, mleko in sol. Na srednji temperaturi zavrite.
Ko mešanica zavre, zmanjšajte temperaturo na nizko in posodo pokrijte. Kuhajte približno 20 minut ali dokler proso ne postane mehko in se tekočina ne vpije. Občasno premešajte, da se ne zlepi.
Medtem ko se proso kuha, na pripravljen pekač položite razpolovljene slive z rezano stranjo navzgor. Pokapajte jih z medom ali javorjevim sirupom in potresite s cimetom.
Slive pecite v ogreti pečici približno 15-20 minut oziroma dokler se ne zmehčajo in karamelizirajo.
Ko je proso kuhano, ga z vilicami malo premečkajte. Po želji dodajte še malo mleka, da dosežete želeno konsistenco.
Proseno kašo servirajte v sklede in vsako porcijo obložite s pečenimi slivami. Kašo pokapajte s preostalim sokom iz pekača.
Po želji okrasite s sesekljanimi oreščki in z lističi mete.
Toplo proseno kašo s pečenimi slivami uživajte za zajtrk ali kot zdravo sladico.
(Foto: pixabay.com)