Sestavine
-
3 x Strok - česen
-
1 x Čebula rjava
-
3 žlice Olje
-
400 g Klobasedimljena, kranjska...
-
3 žlice Maščoba (maslo ali olje)
-
1 x Zelje - glavamanjša zeljna glava
-
1 žlica Gorčicapolnozrnata gorčica
-
Mleti črni popersveže mlet poper, po okusu
-
Solpo okusu
-
Peteršilj - nasekljansesekljan peteršilj za posip
-
1 žlička Mleta rdeča paprika
Navodila
Ločeno olupite in nasekljajte česen in čebulo. Narežite klobase na kolobarje. Očistite in operite ter narežite zelje na krpice ali pa trakove, po vaši želji.
Pristavite na kuhalnik veliko ponev in v njej segrejte olje. Dodajte še čebulo in jo posteklenite na srednje močnem ognju, občasno seveda tudi premešajte.
Dodajte česen, pražite še 1 do 2 minuti, da bo zadišal, nato pa prilijte kis. S kuhalnico dobro postrgajte po dnu, zato da boste odlepili vse karamelizirane koščke, ki so nastali med praženjem. Popražite čebulo in česen s kuhalnico odrinite na rob ponve, na sredino stresite kolobarje klobase in jih na hitro popecite z obeh strani.
Dodajte maslo, gorčico in narezano zelje ter vse sestavine dobro premešajte. Začinite s papriko, soljo in mletim poprom. Med mešanjem estavine pražite še 5 do 10 minut, da se bo zelje zmehčalo in da bo ob robovih rahlo porjavelo. Če želite, da se zelje malo zmehča, ponev pokrijte in pustite pokrito ter dušite še nekaj minut.
Ko bo jed pripravljena, jo lahko seveda po vaši želji, če želite, potresite s sesekljanim peteršiljem. Postrezite jed na mizo in to kar v ponvi, v kateri ste jed pripravili.
Še nasvet: Kadar nimate belega vinskega kisa, takrat uporabite lahko tudi jabolčni kis, jed pa začinite tudi s ščepcem ali dvema ščepcema mletega čilija.