Sestavine
-
košček Maslopo okusu
-
3 žlice Oljeolivno, sončnično olje
-
Šunkana koščke narezana mesnata šunka
-
3 skodelice Kuhan riž
-
4 x Jajce
-
Poperpo okusu
-
Solpo okusu
-
Čebulasteblo dveh ali treh mladih čebulic
Navodila
Stebla mlade čebule operite, osušite in narežite na kolobarje. V večji ponvi ali voku segrejte olje in na hitro prepražite čebulo in šunko. Dodajte riž ter začinimo s poprom in soljo po vašem okusu. Sestavine še malo popražite, le toliko, da se riž segreje, nato ponev odstavite.
Na kuhalnik pristavite drugo ponev in vlijte vanjo olje ali pa dodajte košček masla. Počakajte, da se bo maščoba segrela, nato pa v ponev previdno ubijte jajca. Rahlo jih začinite s soljo in poprom ter pecite pri nizki temperaturi, dokler beljaki ne zakrknejo in ko ob robovih rahlo porjavijo. Jajca med peko pokrijte.
Najprej v globoke krožnike ali skodelice postrezite pražen riž in nanj previdno položite pečeno jajce. Pripravljeno jed postrezite.
Opomba: Praženemu rižu lahko dodaste tudi koščke narezanega korenčka, grah, papriko, čili…