Sestavine
-
300 g Vampi
-
370 g Riž
-
100 g Slanina
-
40 g Parmezannariban parmezan
-
200 g Por
-
1 x Čebula
-
36 g Maslo
-
Jušna osnova
-
Žafran
-
Smetanov namaz
-
Solni cvet
Navodila
V manjši skodelici namočite žafran z dvema žlicama vroče jušne osnove in pustite stati vsaj 2 uri ali pa kar čez noč, zato da se bolje razvije okus in da se sprosti barva (pri žafranu v prahu vam to ni potrebno).
Vampe temeljito sperite pod tekočo vodo in jih osušite s papirnato brisačo. Očistite por in narežite na 2 cm dolge kolobarje. Olupite čebulo, očistite in na drobno nasekljajte ter v voku ali pa večji ponvi prepražite na maslu. Dodajte vampe in slanino, ki jo narežite na kocke. Pražite nekoliko minut, po nekaj minutah praženja dodajte še riž, premešajte in prepražite naprej. Dolijte jušno osnovo in znižajte ogenj. Občasno premešajte in po potrebi dodajte še jušne osnove.
V drugi ponvi na vročem maslu prepražite kolobarje pora. Pazite, da še vedno ostanejo hrustljavi.
Ko bo riž kuhan, ga odstavite z ognja, dodajte kolobarje pora, parmezan in žafran s tekočino ter mešajte še nekaj minut. Postrezite z žlico smetanovega namaza. Po želji potresite s solnim cvetom (odvisno od slanosti jušne osnove in slanine).
Še nasvet: Namesto riža lahko uporabite tudi ješprenj. Vampe 1 dan prej namočite v slani vodi in jo večkrat zamenjajte, zeto da se porazgubi vonj vampov. Jušna osnova, katero prilivate rižoti, naj bo vroča.
(Foto: Getty Images)