Sestavine
-
400 ml Zelenjavna jušna osnova
-
150 g Polenta
-
40 g Parmezan
-
2 žlički Origano
-
Oljčno olje
-
Omaka
-
50 g Pinjole
-
1/2 stroka Česen
-
50 g Parmezan
-
1 šopek Bazilikasveža
-
Oljčno olje
-
2 žlici Vinski kis
Navodila
Juho zavrite in med nenehnim mešanjem počasi vmešajte polento. Dodajte ščepec soli in po nekaj minutah, ko se zgosti, na drobno naribajte parmezan in vmešajte origano.
Prelijte v namaščen in obložen pekač in postavite v hladilnik, da se ohladi in strdi, približno 1 uro.
Omaka: Pinjole prepražite v suhi ponvi, nato pa jih stresite v kuhinjski robot. Zdrobite česen in naribajte parmezan, odmerite 60 ml oljčnega olja, dodajte preostale sestavine in mešajte, dokler se ne povežejo, vendar so še vedno grobe. Začinite po okusu in postrgajte v skledo.
Pečico segrejte na 220 ºC.
Ohlajeno polento narežite na koščke in jih premažite z 2 žlicama oljčnega olja. Posujte z dodatno polento. V enem sloju jih razporedite na namaščen pekač in jih pecite 30 minut ali dokler niso hrustljavi in zlati.
Vroče postrezite z dodatnim parmezanom, naribanim na vrhu, in z omako ob strani.
(Foto: pexels.com)