Sestavine
-
2 pločevinki Tuna v naravnem soku320 g
-
3 x Mlada čebulicabeli in zeleni del
-
90 g Francoska štrucabela francoska štruca
-
1 x Jajce
-
2 ščepca Sol
-
30 g Nariban siredamec, gauda, čedar
-
2 žlici Olje
-
1 ščepec Mleti črni poper
Navodila
Narežite kruh na majhne koščke. Odprite pločevinke s tuno, tuno dajte v cedilo in dobro odcedite. Mlado čebulico očistite, jo operite in na drobno sesekljajte.
V skledi zmešajte kruh, tunino, razžvrkljana jajca, mlado čebulico, nariban sir, sol in poper. Vse sestavine s čistimi rokami dobro pregnetite, dokler ne boste dobili enotne zmesi, ki jo nato pustite počivati okoli 10 do 15 minut, zato da se sestavine nekoliko navlažijo.
Razdelite zmes na štiri dele in vsak del z navlaženimi rokami oblikujte v polpet. V večji ponvi segrejte dve žlici olja. Polpete položite v segreto ponev, zmanjšajte ogenj na srednjo jakost in jih pecite okoli 5 minut. Ko se na spodnji strani dobro zapečejo, jih previdno obrnite in zapecite še na drugi strani (tudi drugo stran polpete pecite okoli 5 minut).
Še nasvet: Namesto štruce lahko uporabite tudi žemlje ali pa rezine belega kruha. Kadar nimate tune v naravnem soku, lahko uporabite tudi tuno v olju, vendar jo morate zelo, zelo dobro odcediti. Polpete so zelo rahle, zato jih lahko pečete v pečici, ki naj bo ogreta na 200 stopinj Celzija. Lepo jih položite na pekač, ki naj bo obložen s papirjem za peko, in pecite, dokler dobro ne porjavijo na obeh straneh. Med peko jih tudi obrnite. V zmes za polpete lahko dodate tudi čili, korenček, por, koruzo itd. …
Priloge: Pomaka s kislo smetano in koriandrom; tatarska omaka, krompirjeva solata z majonezo …
(Foto: Getty Images)