Sestavine
-
150 g Ocvirki
-
1 kg Krompir
-
2 žlici Moka
-
2 x Jajce
-
1 x Strok - česen
-
Sol
-
Semena kuminaza posip
-
Mak - mletiza posip
-
Drobtinepo potrebi
-
50 g Svinjska mastali pa rastlinsko olje
-
Navodila
Dobro sperite krompir pod tekočo vodo, po potrebi ga oščetkate. V večjo ponev ga zložite in zalijte s toliko hladne vode, da je čez krompir za dva prsta. Solite vodo, pristavite lonec na kuhalnik in počakamo, da vsebina zavre. Nato znižajte temperaturo in krompir kuhajte pokritega 25 do 30 minut, dokler se ne zmehča. Za preverjanje, če je krompir kuhan uporabite oster, ozek nož. Če rezilo gladko zdrsi vanj, krompir odcedite in ohladite.
Na drobno sesekljajte ocvirke. Ohlajen krompir olupite in naribate. Primešajte moko, razžvrkljani jajci, sesekljane ocvirke, sol in stisnjen česen. Če je masa premokra ali “pocasta”, takrat primešajte še malo drobtin.
Z rokami oblikujte krompirjevo maso v manjše polpete, debeline približno 1 cm. Po vrhu potrosite mleti mak ali kumino. Če se vam masa lepi na dlani, si jih navlažite s hladno vodo.
Specite polpete v ponvi, v kateri ste razpustili mast (segreli olje). Počasi jih pecite in ko se na spodnji strani zlato rjavo zapečejo, jih z lopatko obrnite in zapecite še na drugi strani. Ponudite ga kot samostojno jed ali kot prilogo h kislemu zelju.