Sestavine
-
4 x Rumena paprika
-
2 x Rdeča paprika
-
2 x Zelena paprika
-
160 g Riž
-
0.8 kg Goveje mleto meso
-
4 x Strok - česen
-
2 x Čebula
-
Solpo okusu
-
Poperpo okusu
-
Mešanica svežih zeliščpo okusu
-
6 g Sladkor
-
0.8 kg Pelati
-
Nariban sirpo okusu
Navodila
Vklopite pečico in jo nastavite na 190°C.
Paprike razpolovite po dolgem in jih očistite, položite jih na pekač, ki naj bo obložen s papirjem za peko, pokapljajte z malo olivnega olja, jih dajte v ogreto pečico in pecite približno 15 minut.
Čebulo sesekljajte in jo na hitro prepražite, da bo posteklenela. Dodajti ji meso in iztisnjeni strok česna ter pražite vse skupaj še nekaj minut. Dodajte riž, vse skupaj pražite in mešajte še kakšno minuto. Nato dodajte polovico pelatov, solite, popoprajte in kuhajte približno 15 minut, zato da se riž zmehča (vendar da ne bo popolnoma skuhan do konca). Po potrebi vmes dolijte še malo vode. Čisto na koncu dodajte sesekljana zelišča (po vašem okusu) in pomešajte.
Paprike vzemite iz pečice in odstranite vodo, ki se je sprostila med peko.
Polovičke paprike napolnite z mesno mešanico in pecite v predhodno ogreti pečici na 190°C približno 15 minut.
Medtem, ko se bodo paprike pekle, na hitro naredite še paradižnikovo omako: v manjši posodi segrejte olivno olje na katerem prepražite strok česna vse do takrat dokler ne bo zadišal, dodajte sladkor in še preostale pelate. Začinite s soljo in še s poprom, dodajte še nekaj bazilike, kuhajte nekaj minut, nato pa spasirajte s paličnim mešalnikom, vse dokler ne dobite gosto, gladko omako.
Vrh paprik prelijte z omako – pomagajte si z žlico, potresite z nekaj naribanega sira in pecite v pečici še 5 minut.
Postrežete lahko toplo ali hladno in to z žlico grškega jogurta ali pa z žlico kisle smetane.
(Foto: Getty Images)