Sestavine
-
400 g Mocarela sir
-
70 g Parmezan
-
8× Listi za lazanjo (testenine)
-
60 g Paprika
-
1× Čili
-
2 žlici Olive
-
Bazilika
-
Goveji nadev
-
1 žlica Oljčno olje
-
1× Čebula
-
3 stroki Česen
-
500 g Mleto goveje meso
-
400 g Paradižnik - pasiran
-
2 žlici Paradižnikova pasta
-
1 žlička Origano
-
Bešamel
-
60 g Maslo
-
60 g Moka
-
300 ml Mleko
Navodila
Goveji nadev: V veliki ponvi na srednje visoki temperaturi segrejte olje. Dodajte čebulo in česen. Kuhajte 3 minute ali dokler se ne zmehča. Segrevanje povečajte na visoko temperaturo in dodajte mleto meso. Kuhajte 5 minut ali dokler ne porumeni. Med kuhanjem mešajte. Začinite s soljo in poprom. Dodajte paradižnik, pasto in origano. Premešajte, da se sestavine povežejo. Pustite, da zavre. Odstavite.
Bešamel: V srednje veliki ponvi na srednje močnem ognju stopite maslo in dodajte moko. Mešajte, dokler mešanica ni gladka. Med mešanjem kuhajte 1 do 2 minuti. Stepite mleko. Med stepanjem kuhajte 1 do 2 minuti ali dokler zmes ne zavre in se zgosti. Odstranite z ognja. Začinite s soljo in poprom.
Pečico segrejte na 200 °C.
V skledi zmešajte sire. V bešamel dodajte 3/4 skodelice sira. Stepite do gladkega. Na dno pekača razporedite 1/2 skodelice goveje mešanice. Pokrijte s 4 lističi testenin. Polovico preostale mešanice govejega mesa prelijte po testeninah. Prelijte še z 1/3 bešamela.
Ponovite s polovico preostalih testenin, preostalo mešanico govejega mesa in polovico preostalega bešamela. Pokrijte s preostalimi testeninami in bešamelom. Potresite s preostalim sirom. Na vrhu dodajte čili, papriko in olive. Pokrijte z rahlo namaščeno folijo.
Pecite 30 minut. Odstranite folijo. Pecite še 20 minut ali dokler se testenine ne zmehčajo. Pokrito postavite na stran za 15 minut. Postrezite z baziliko.
(Foto: pexels.com)