Sestavine
-
120 g semenamešanica semen za solato
-
300 g Moka pirinagladka pirina moka in še nekaj dodatne moke za delo
-
200 g Moka pirinapolnozrnata pirina moka
-
60 g Sezam
-
2 čajni žlički Sol
-
1 zavoj Kvassuhi kvas
-
2 jedilni žlici Olje sončnično
-
270 ml Mlačna voda
-
2 jedilni žlici Kisnamizni kis
Navodila
V posodi vašega kuhinjskega robota zmešajte moko, vsa semena, kvas in pa še sol. Začnite gnetiti na nizki stopnji, sestavinam pa postopoma dodajajte vodo, olje in kis. Prvih 5 minut gnetite počasi, nato pa naslednjih 5 minut hitro. Na koncu testo pokrijte še s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem toliko časa, da naraste na dvojno količino (tam okoli 60 minut).
Vzhajano testo ponovno pregnetite na pomokani površini in oblikujte v štruco. Podolgovato košaro za vzhajanje testa zelo dobro pomokajte, vanjo položite štruco in pustite pokrito vzhajati še 30 minut. Medtem segrejte pečico na 240 °C (zgornje in spodnje gretje) in vanjo postavite z vodo napolnjeno ognjevarno posodo (npr. za narastke), ki naj se segreva skupaj s pečico.
Testo zvrnite v pekač, ki naj bo obložen s papirjem za peko in ga položite na drugo vodilo pečice od spodaj. Po 10 minutah peke posodo z vodo zelo previdno previdno odstranite, temperaturo znižajte na 200 °C in pecite še okoli 30 minut.
(Foto: Getty Images)