Sestavine
-
2 x Klinček
-
8 g Poprova zrna
-
3 g Kumina
-
1 kg Rdeča pesa
-
375 ml Rdeči vinski kis
-
80 g Ingver
-
375 ml Voda
-
100 g Sladkor
-
2 x Cimetova palčka
-
6 g Sol
Navodila
Pečico segrejte na 200°C in pekač pokrijte s peki papirjem.
Peso dobro skrtačite pod vodo in osušite. Porežite liste, pustite del stebel in stržen korenin pustite.
Položite jo na pekač, ki ga pokrijte z alu folijo.
Peco pecite okoli 60-70 minut, odvisno od njene velikosti. Če gre nož brez težav v peso, pomeni da je že je gotova.
Pečeno peso ohladite, nato pa jo olupite s hrbtno stranjo noža. Narežite jo po vaši želji (na rezine, na palčke ali pa celo večje kose).
V vsak kozarec dajte še dve nageljnovi žlici in ¼ čajne žličke kumine ter žličko poprovih zrn. Kozarca napolnite s peso.
V lonec dajte vodo, vinski kis, olupljen na večje rezine narezan ingver, cimetove palčke, sladkor in sol. Zavrite in kuhajte 2-3 minuti.
V oba kozarca razporedite polovico narezanega ingverja in v vsakega dodajte še polovico cimetove palčke. Vročo tekočino nalijte v kozarce do vrha in ju dobro ter tesno zaprite.
Polne kozarce sterilizirajte v pečici za 15 minut pri 100°C. Ohladite pri sobni temperaturi in shranite na hladnem in temnem mestu.
(Foto: Getty Images)