Sestavine
-
3 x Sladki krompirvečji gomolji sladkega krompirja
-
4 žlice Olivno olje
-
2 x Strok - česenali ½ žličke česna v prahu
-
5 x Jajce
-
1 x Čebula
-
Poper - mletipo okusu
-
Solpo okusu
Navodila
Gomolje sladkega krompirja olupite in narežite na 1 cm velike kocke. Dajte jih v skledo in začinite z 2 žlicama olivnega olja, 1 žličko soli in mletim poprom po vašem okusu. Dobro premešajte, da bodo vsi kosi enakomerno začinjeni.
Obložite pekač s peki papirjem in po njem stresite začinjen sladki krompir. Razporedimo ga po celotni površini v enem sloju in nato pekač postavite v pečico, ogreto na 200 stopinj Celzija, za približno 40 minut. Krompir na polovici pečenja z lopatko obrnite. Gotov je, ko ga lahko prebodete z vilicami.
Čebulo in česen olupite in ju ločeno na drobno sesekljajte. V veliki ponvi segrejte preostali 2 žlici olja in prepražite čebulo na njem, dokler ta ne postekleni in se zmehča. Med praženjem rahlo solite. Dodajte še česen in ko ta zadiši, v ponev dodajte še pečen sladki krompir. Dobro premešajte vse skupaj, nato s kuhalnico v zelenjavo naredite 5 lukenj ali vdolbin in vanje nežno ubijte jajca. Rahlo solite in popoprajte.
Ponev potisnite v ogreto pečico za 10-15 minut, da se jajca dobro zapečejo. Če želite, da bo rumenjak v sredini še tekoč, ponev po približno 10 minutah odstranite iz pečice, sicer pa vse skupaj pecite še nekaj minut oz. dokler ni jajce kuhano po vaši želji. Pripravljeno jed takoj postrežite.
(Foto: Getty Images)