Sestavine
-
250 g Skutaalbuminska skuta, lahko je tudi pasirana skuta ali rikota
-
6 x Granatno jabolko - semenasrednje velika jabolka
-
Limonin sokza jabolka
-
0.5 žličke Mleti cimet
-
2 vrečki Vanilijev sladkor
-
1 x Jajce
-
80 g Orehiorehova jedrca
-
Limonina lupinanaribana lupinica polovice limone
-
1 pest Rozine
-
Rumali pomarančni sok za namakanje
Navodila
Najprej predno se boste lotili jabolk, poberite rozine, jih operite z vročo vodo, stresite jih v skledo in jih prelijte z rumom (pomarančnim sokom). Pustite jih nekaj časa, da se bodo namakale. Če se vam mudi, lahko namakanje rozin izpustite.
Operite jabolka in jih osušite s papirnatimi brisčkami. Previdno jim odrežite zgornje dele s pecljem (kot pokrov). Nato z žličko ali pa manjšim nožem izdolbite jabolka, pri tem pa pazite, da jih ne boste preluknjali in da ne pridete do “muhe” na spodnjem delu jabolk. Izdolbena jabolka pokapajte z limono in pripravite nadev.
Orehe na drobno nasekljajte. Zmešajte skuto v skledi, jajce in pa vanilijev sladkor. Dve žlici nasekljanih orehov prihranite, ostale pa vmešajte v skuto skupaj z limonino lupinico, mletim cimetom in odcejenimi rozinami.
Izdolbena jabolka položite v globok pekač. Napolnite vdolbine s pripravljenim skutnim nadevom (pomagajte si z žličko, če vam bo lažje). Nadevana jabolka pokrijte z odrezanimi pokrovčki.
V pekač prilijte malo vode (le toliko, da bo dno popolnoma prekrito s tekočino), nato pa ga postavite v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, za 30-40 minut.
Pečena jabolka postrežite še topla. Po vrhu potresite orehe, ki ste jih prihranili.
(Foto: pixelshot)