Sestavine
-
4 kg Gosrazpolovljena po dolžini
-
6 cm dolg kos Ingver
-
5 x Cimetove paličice
-
5 x Janež
-
2 žlički Klinčki
-
Olivno olje
-
2 x Pomaranča
-
Vinski kis
Navodila
Preden meso pripravite, ga vzemite iz hladilnika in ga segrejte na sobno temperaturo. Pečico segrejte na 180 °C.
Ingver olupite in na drobno narežite, nato pa ga skupaj s cimetovo palčko, janežem, klinčki ter dobrim ščepcem morske soli in črnega popra rahlo zdrobite.
Vtrite ga v kožo gosjih polovic, nato pa obe polovici s kožo navzgor položite v največji globok pekač in pokapajte z malo olja.
Pecite 3 ure (odvisno od velikosti goske). Po dveh urah pečenja narežite pomaranče in jih previdno dodajte na pladenj. Gosi so pečene, ko meso nog zlahka odpade s kosti. Pustite jo pokrito počivati 30 minut, nato pa jo postrezite še vročo in s hrustljavo kožo; položite meso na desko, razrežite stegna in narežite prsi.
Vso maščobo prelijte v kozarec, ohladite in shranite v hladilnik, da jo boste lahko pripravili drug dan, na primer za pečen krompir. V posodo vmešajte dober požirek kisa, nato pa z njim prelijte meso. Postrezite s krompirjem, zelenjavo in vsemi običajnimi dodatki.
(Foto: pexels.com)