Sestavine
-
40 g Moka
-
100 g Čebula
-
100 g Korenje
-
30 g Paprika - mleta
-
70 g Olje
-
0.5 kg Fižol
-
Solpo okusu
-
Peteršiljpo okusu
-
Poperpo okusu
-
Česenpo okusu
-
Lovorpo okusu
-
1 x Klobasapo vaši želji
Navodila
Fižol prelijte s trikratno količino vode in pustite, da se fižol namaka čez noč. Odlijte vodo in operite fižol. Ponovno zalijte fižol z vodo, postavite na štedilnik, zavrite in ga kuhajte 15 minut. Nato odcedite. Čebulo in korenje narežite na majhne kocke. Fižolu dodajte še polovico čebule, prelijte z vodo, zavrite, zmanjšajte ogenj in kuhajte pol ure. V ponvi segrejte polovico maščobe, na njej prepražite čebulo in korenje ter vmešajte k fižolu. Dodajte še lovorjev list.
Na drugi polovici maščobe zarumenite še moko, dodajte mleto papriko in pa strt česen ter zmešajte vse k fižolu. Ko se fižol zmehča oziroma postane mehak, dodajte tudi peteršilj, poper in sol ter počasi kuhajte še naslednje pol ure.
Za bolj rahlo skorjico lahko fižol popečete tudi v ogreti pečici.
Klobaso opecite na vročem žaru ali pa v ponvi, da se enakomerno zapeče z vseh strani (žar 220 °C – pecite 7 minut; ponev 190 °C – pecite 8 minut). Postrezite skupaj s toplim pasuljem.