Sestavine
-
3 žlice Paradižnikova mezga
-
1 l Voda
-
0.5 dl Rdeče vino
-
1 x Čebulavečja čebula
-
2 pločevinki Fižol - rdeči
-
2 x Lovorjev list
-
1.5 žlice Olje
-
1 ščepec Sol
-
3 zrna Poper v zrnju
-
6 vejic Peteršilj
-
0.5 žličke Timijan
Navodila
Olupite čebulo in jo na drobno sesekljajte. Fižol iz pločevinke splaknite pod vodo in odcedite. V večji lonec vlijte malenkost olja, stresite čebulo, dodajte ščepec soli in pražite na zmernem ognju, da se čebula zmehča in razpade.
Dodajte fižol, premešajte in zalijte z rdečim vinom. Kuhajte tri minute, nato še enkrat premešajte in zalijte z litrom vode. Vmešajte paradižnikovo mezgo in dodajte lovor, poper in timijan. Na zmernem ognju kuhajte približno 15 minut.
Pripravljeno juho gladko zmiksajte s paličnim mešalnikom (pazite pa seveda, da odstranite lovorjev list!). Poskusite juho in po potrebi solite.
Operite peteršilj, otresite in sesekljajte. Razdelite juho po krožnikih, potresite s peteršiljem in postrežite.
Opomba: Moko, da boste zgostili juho, raje ne uporabite. Če bo juha preveč »prazna«, raje uporabite različne sestavine kot so npr.: popečene krušne kocke, široki rezanci, špageti, koščki krompirja, koščki klobase … Pripravite jo lahko tudi s sveže kuhanim fižolom, ki pa ga morate namočiti čez noč.
(Foto: Pixabay)