Sestavine
-
1 skodelica Orehi
-
200 g Rjavi sladkor
-
1 žlička Cimet
-
10 žlic Maslo
-
150 g Moka
-
1 žlička Pecilni prašek
-
1/2 žličke Soda bikarbona
-
1/2 žličke Sol
-
150 g Kristalni sladkor
-
3× Jajce
-
240 ml Kisla smetana
-
1 žlička Vaniljev ekstrakt
Navodila
Pečico segrejte na 200 °C. Obložite modelčke za mafine. Orehe razporedite po pekaču jih pražite v pečici, dokler ne zadišijo in rahlo porjavijo, približno 8 minut. Pustite, da se popolnoma ohladijo.
V kuhinjskem robotu združite orehe z rjavim sladkorjem, cimetom in 4 žlicami masla ter pulzirajte, dokler orehi niso drobno zmleti in ne postanejo podobni mokremu pesku.
V srednje veliki skledi stepite moko s pecilnim praškom, sodo bikarbono in soljo. V veliki skledi z ročnim mešalnikom preostalih 6 žlic masla s sladkorjem pri srednji hitrosti stepajte 1 do 2 minuti, da postane puhasto. Po eno jajce za drugim stepajte, dokler se ne vključijo, nato vmešajte kislo smetano, vaniljo in 2 žlici vode. Vmešajte suhe sestavine.
Polovico testa z žlico razporedite v pripravljene skodelice za mafine in jih posujte s tretjino drobtin. Na vrh dajte preostalo testo in enakomerno potresite preostali drobljenec. Pecite približno 25 minut, dokler vrhovi ne porjavijo. Mafine prenesite na rešetko, da se 10 minut hladijo. Postrezite tople ali na sobni temperaturi.
(Foto: pexels.com)