Sestavine
-
1 x Čebula
-
1 x Strok - česen
-
6 x Krompir
-
1.8 l Voda
-
4 žlice Oljčno olje
-
1 žlička Sol
-
3 ščepce Poper
-
450 g Ohrovtkodrolistni ohrovt
-
6 x Česnova klobasa3 pari
Navodila
Olupite krompir, operite ga in ga narežite na manjše kocke. Česen in čebulo olupite, operite in nasekljajte. Narežite klobaso na tanke kolobarje. Ohrovt razdelite na posamezne liste in jim odrežite debela stebla. Očistite liste in jih operite. Zvijte liste v rolice in narežite na ozke rezance.
V veliki kozici segrejte 3 žlice olja in na njem približno 3 minute pražite česen in čebulo. Dodajte še krompir in ga med stalnim mešanjem pražite še 2 do 3 minute. Prilijte tudi vodo, znižajte temperaturo in kozico pokrijte. Juha naj sedaj vre rahlo 20 minut.
V ponvi medtem na šibkem ognju približno 10 minut pražite kolobarje klobase. Odstranite odvečno maščobo oziroma jo odlijte stran.
Po 20 minutah kozico odstavite z ognja in kuhan krompir pretlačite. Solite in popoprajte juho po vašem okusu in dodajte oziroma vmešajte popražene klobase. Ponovno pristavite kozico na srednje visoko temperaturo, pokrijte in kuhajte 5 minut.
Primešajte ohrovt in odkrito kuhajte še 5 minut. Primešajte še zadnjo žlico olja, poskusite in posolimo, če je to potrebno. Juho postrezite v globokih krožnikih. Postrezite.
Dober tek!
Opomba: Ohrovt vas bo oskrbel s potrebnimi vitamini in hranili, od začetka jeseni pa vse do pomladi, ko vam sigurno primankuje sveže zelenjave. To pa zato, ker vsebuje veliko vode in pa vlaknine, vse vitamine skupine B, vitamin C, mangan, selen in cink. Pomagal naj bi tudi pri hujšanju, krepitvi imunskega sistema, naj bi preprečeval nekatere okužbe, celo naj bi tudi pomirjal in sproščal. Predlagane priloge: Kruh…