Sestavine
-
Olivno olje
-
1 žlica Maščoba (maslo ali olje)
-
2 x Strok - česen
-
1 pločevinka Fižolbeli fižol
-
Limonin soksok polovice limone
-
Gobepoljubne sveže gobe, po vaši želji
-
100 g Polenta
-
Poper - mletipo okusu
-
Solpo okusu
-
200 g Glavnati ohrovt
-
2 x Čebula šalotka
-
Pinjolelahko tudi orehe ali sezamova semena
Navodila
Očistite gobe, nato jih natrgajte ali narežite na večje kose in jih na 2 žlicah olivnega olja in 1 žlici masla pražite 8 minut. Med praženjem jih solite in nekajkrat premešajte.
Medtem sesekljajte česen in rezervirajte en strok za naslednji korak. V kozico vlijte malo olja in prepražite na njem česen. Ko zadiši, dodajte še fižol iz konzerve. Kuhajte tako dolgo, dokler se ne segreje. Zmiksajte ga nato skupaj z žlico limoninega soka v pire. Če bo pire pregost, mu dodajte še malo vode. Fižolov pire začinimo s soljo in mletim poprom po vašem okusu seveda.
Na tanke rezine narežite šalotko, ohrovt pa narežite na debele trakove. V ponvi v kateri ste popražili gobe, vlijte še eno žlico olivnega olja in na njem prepražite do zlato rjave barve šalotko. Prihranjen strok česna dodajte in na koncu še ohrovt. Med večkratnim mešanjem pražite še 5 minut.
Medtem skuhajte še polento.
Na krožnike najprej nadevajte fižolov pire, okoli njega pa naložite kupčke polente in po vrhu razporedite ohrovt in gobe. Po želji potresite s pinjolami (orehi ali sezamovimi semeni), ki ste jih predhodno popražili v suhi ponvi.