Sestavine
-
3 skodelice Krompir1 skodelica = 240 ml, olupljen, narezan na kocke
-
4 rezine Slanina
-
1× Čebula
-
¼ skodelice Beli kis
-
2 žlici Voda
-
1 ½ žlice Sladkor
-
ščepec Črni poper
-
1 žlica Peteršilj
-
1 čajna žlička Sol
Navodila
Krompir dajte v velik lonec in dodajte vodo in zavrite. Kuhajte, dokler krompir zlahka ne prebodete z vilicami, približno 10 minut. Odcedite in odstavite, da se ohladi.
Medtem ko se krompir kuha, v veliko globoko ponev na srednje močnem ognju dajte slanino. Pražite, dokler ne porjavi in postane hrustljava, 10 do 12 minut, po potrebi obračajte. Slanino prenesite na krožnik, obložen s papirnato brisačo, in jo, ko se ohladi, narežite. V ponvi pustite maščobo slanine.
Na maščobi slanine na srednji temperaturi kuhajte čebulo, dokler ne porumeni, 6 do 8 minut. V ponev dodajte kis, sladkor, vodo, sol in poper ter zavrite.
Ko zavre, dodajte krompir in 1/2 zdrobljene slanine. Kuhajte, dokler se ne segreje, 3 do 4 minute.
Toplo krompirjevo solato prenesite v servirni krožnik in po vrhu potresite preostalo slanino. Okrasite s peteršiljem. Takoj postrezite.
(Foto: pexels.com)