Sestavine
-
1 kg Krompirolupljenen in narezan na rezine
-
2 x Čebulanarezana na drobno
-
3 žlice Maščoba (maslo ali olje)
-
3 x Jajce
-
3 dl Kisla smetana
-
Sirnaribani
-
2 dl Mleko
-
Mesomleto, pol svinjine, pol govedine
-
Poperpo okusu
-
Solpo okusu
Navodila
Na maščobi prepražite čebulo, dodajte meso in dušite, da izpari vsa tekočina. Posolite in popoprajte. Naj se malo ohladi. Jajca dobro stepite s smetano in mlekom ter rahlo posolite.
Pekače dobro naoljite, lepo zložite polovico krompirjevih rezin, nekaj jih namažite z jajčno glazuro, dodajte meso in premažite z jajčno glazuro. Vse skupaj pokrijete z drugo polovico krompirja. Tako pripravljeno musako prelijte s preostalim jajčnim prelivom in po potrebi s stopljeno maščobo.
Po vrhu lahko potresete tudi nariban sir. Pecite na zmernem ognju 1 uro oziroma toliko časa, da se jed lepo obarva.
Krompir morate skuhati. V nasprotnem primeru bo čas peke veliko daljši in potrebovali boste več tekočine. Ko se ukvarjate s surovim krompirjem, morate dodati juho. Enako jed lahko naredite z ostanki testenin.