Sestavine
-
160 g Moka
-
60 g Maslo
-
1 paketek Aktivni suhi kvas
-
3 žlice Sladkor
-
ščepec Sol
-
120 ml Mleko
-
100 ml Marelična marmelada
-
1× Jajce
Navodila
V veliki skledi zmešajte moko in zmehčano maslo. Vmešajte kvas, sladkor in sol ter dobro premešajte.
Stepite toplo mleko in jajce. Dodajte mešanici moke in mešajte z leseno žlico, da dobite testo. Testo preložite na pomokano površino in gnetite, dokler ni gladko, elastično in le rahlo lepljivo, približno 5 minut.
Testo položite na pladenj, ga pokrijte s plastično folijo in pustite na toplem vsaj 1 uro ali dokler se testo ne podvoji.
Pekač obložite s peki papirjem in ga rahlo popršite z oljnim razpršilom. Testo položite na rahlo pomokano površino in ga razvaljajte na 1 cm debel pravokotnik.
Z robom kozarca izrežite šest do osem krofov, pri čemer ostanke pregnetite skupaj in jih ponovno razvaljajte v več krogov. Kroge testa na obeh straneh popršite z oljnim sprejem in jih nato povaljajte v sladkorju, da se obložijo na obeh straneh.
Krofe položite na dva pladnja za peko, tako da je okoli vsakega krofa dovolj prostora, in jih postavite v pečico. Segrejte na 30 °C in pustite, da vzhajajo še 45 minut.
Ko je testo vzhajano, segrejte pečico na 190 °C in pecite 10 minut, da krofi pozlatijo.
Marelično marmelado dajte v brizgo. Z ostrim koničastim nožem naredite luknjo na strani krofa in vanj vtisnite nekaj marmelade. Postrezite tople.
(Foto: freepik.com)