Sestavine
-
4 fileji Losos
-
50 ml Sojina omaka
-
50 ml Riževo vino
-
1 žlica Rjavi sladkor
-
1 žlica Med
-
2 stroka Česen
-
1 žlička Ingversvež, nariban
-
1 žlica Sezamovo olje
-
1 žlica Koruzni škrob
-
2 žlici Voda
-
Sezamova semena
Navodila
Zmešajte sojino omako, riževo vino, rjavi sladkor, med, sesekljan česen, nariban ingver in sezamovo olje. Dobro premešajte, da se sladkor raztopi.
Lososa položite v plitvo posodo in ga prelijte z marinado. Poskrbite, da so prekrite vse strani. Lososa marinirajte v hladilniku vsaj 30 minut, za intenzivnejši okus pa lahko tudi čez noč.
Pečico segrejte na 190 °C. Pekač obložite z aluminijasto folijo in ga rahlo namastite.
Lososove fileje vzemite iz marinade in jih položite na pripravljen pekač s kožo navzdol. Marinado shranite za poznejšo uporabo.
Lososa pecite približno 15 minut, odvisno od debeline filetov. Ravno prav pečen je takrat, ko se z vilicami zlahka lušči.
Medtem ko se losos peče, prenesite rezervirano marinado v manjšo posodo. V ločeni posodi zmešajte koruzni škrob z vodo, da nastane kaša. Kašo iz koruznega škroba dodajte v ponev in jo stepajte, da se dobro poveže.
Ponev postavite na srednjo temperaturo in marinado zavrite. Kuhajte 3 minute oziroma dokler se omaka ne zgosti. Odstavite z ognja.
Ko je losos pečen, ga vzemite iz pečice in zgoščeno omako teriyaki premažite po vrhu vsakega fileja. Lososa za okras potresite s sezamovimi semeni in narezano zeleno čebulo.
Lososa na terijaki posteljici takoj postrezite s parjenim rižem ali z najljubšo prilogo.
Uživajte v slastnem lososu na teriyaki posteljici!
(Foto: pixabay.com)