Sestavine
-
2 dl kvinojepribližno 160 g
-
4 dl vode
-
1 manjša rjava čebula
-
1 manjša rdeča čebula
-
1 strok česna
-
1 bučka
-
1 manjša sveža zelena ali rdeča paprika
-
1 srednje velik paradižnik
-
sol
-
sveže mleti črni poper
-
ZA SOLATNI PRELIV
-
1 limonaneškropljena
-
1 jušna žlica medu
-
1 jušna žlica dijonske gorčice
-
2 vejici timijanaali kavna žlička posušenega
-
olivno olje
-
Navodila
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in kuhanje
Kvinojo damo v gosto cedilo in jo temeljito speremo z vročo vodo. Dobro jo odcedimo. Rjavo čebulo drobno sesekljamo in jo na malo olivnega olja pražimo, dokler ne ovene. Dodamo ji na lističe narezan strok česna, premešamo in pražimo toliko, da česen zadiši. Dodamo odcejeno kvinojo, premešamo in pražimo, dokler ne začne kvinoja spreminjati barve. Temperaturo zvišamo, prilijemo vodo ter solimo in popramo. Zavremo ter temperaturo znižamo, da vsebina komaj vre. Pokrito kuhamo in občasno premešamo, dokler ne začne zmanjkovati tekočine. Ko je kvinoja kuhana, jo preložimo na pladenj ali kakšno večjo površino, da se nekoliko ohladi.
Medtem ko se kvinoja hladi, narežemo preostalo zelenjavo. Rdečo čebulo narežemo na večje kose, papriko na kockice, bučko narežemo po dolgem na četrtine in potem še na manjše kose, paradižnik narežemo na manjše kose. V veliki skledi pomešamo nekoliko ohlajeno kvinojo in narezano zelenjavo.
V posebni skledi pripravimo solatni preliv: limono temeljito operemo in naribamo lupinico ter stisnemo limonin sok. Pomešamo limonin sok, lupinico, med, dijonsko gorčico ter osmukane lističe timijana. Vse hitro zmešamo z metlico in počasi med mešanjem dodajamo olivno olje, da dobimo lepo emulzijo. S tako pripravljenim prelivom prelijemo solato, premešamo in pustimo na hladnem vsaj pol ure. Ponudimo kot samostojen lahek obrok, kot solato ali kot prilogo k pečenem mesu ali ribi.
|