Sestavine
-
210 g Polnozrnata moka
-
360 ml Mlačna voda
-
150 g Moka
Navodila
Prvi dan v srednje velikem steklenem kozarcu, ki ga je mogoče zapreti, zmešajte 60 g polnozrnate moke in 60 g vode. Na kozarec ohlapno namestite pokrov, da je pokrit, vendar ga ne zaprite preveč tesno.
Postavite na toplo mesto brez prepiha za 2 dni ali dokler se zmes ne začne mehurčkati in ima rahlo kiselkast vonj.
Tretji dan prenesite zmes v čisto posodo. V čist kozarec dajte 60 g zmesi. Zmesi v kozarcu dodajte 30 g navadne moke, 30 g polnozrnate moke in 60 g vode ter z majhno žlico mešajte, dokler se dobro ne povežejo. Pokrijte kozarec in ga postavite na stran za 24 ur, preostali kvas v skledi pa zavrzite. To imenujemo “hranjenje” kvasa. Ponovite še dvakrat, med vsakim hranjenjem očistite skledo in kozarec, po vsakem hranjenju pa ga postavite na stran za 24 ur.
Šesti dan še dvakrat ponovite hranjenje s preostalo navadno moko, polnozrnato moko in vodo, po vsakem hranjenju pustite 12 ur na stran.
Sedmi dan mora biti kvas pripravljen za uporabo.
(Foto: unsplash.com)