Sestavine
-
4 žličke Aktivni suhi kvas
-
150 ml Mleko
-
850 g Moka
-
180 g Star kruh
-
1 x Jajčni rumenjak
Navodila
V skledi zmešajte kvas s ščepcem sladkorja in z 2 žlicama mlačnega mleka. Dodajte pest moke in preostalo mleko ter pustite stati 5 minut ali dokler se ne speni.
Kruh narežite na kocke.
Za pripravo testa preostalo moko skupaj s ščepcem soli presejte v skledo paličnega mešalnika. Jajčni rumenjak skupaj z 200 ml vode vmešajte v mešanico kvasa in ga dodajte k moki. Mešajte, da dobite gladko in mehko testo, ki je zelo rahlo lepljivo.
Kruhove kocke dajte v cedilo in stresite vse drobtine, nato jih dodajte testu in jih ročno vmešajte. Testo vrnite v skledo, ga rahlo posujte z moko, pokrijte z brisačo in pustite na toplem mestu vzhajati približno 1 uro ali dokler se njegova velikost ne podvoji. Med vzhajanjem testo v skledi večkrat prepognite.
Vzhajano testo obrnite na pomokano površino, ga rahlo gnetite in razrežite na štiri enako velike dele. Vsakega od njih postopoma pregnetite, da oblikujete štiri gladke kroglice. Kroglice z dlanmi eno za drugo razvaljajte v enako velike hlebce s premerom približno 5 cm. Razvaljane cmoke razporedite na pomokan pekač in jih pokrijte z brisačo, da se ne izsušijo. Pustite jih vzhajati še 10-20 minut in jih enkrat obrnite, da ne bodo na eni strani ploščati.
V veliki ponvi zavrite vodo in jo posolite. Cmoke kuhate tako, da 8 minut prosto plavajo v vreli vodi. Ko cmoke vzamete ven, jih po dolžini prebodite z nabodalom, da para odteče in se ne prekuhajo. Za postrežbo jih narežite na rezine. Cmoke postrezite z enolončnicami.
(Foto: unsplash.com)