Sestavine
-
1 x Čebulasrednje velika čebula
-
1 kg Krompirškrobnat krompir
-
2 x Jajce
-
3 - 4 žlice Moka
-
Oljeza peko polpet
-
150 g Kisla smetana
-
Poper - mletipo okusu
-
Solpo okusu
Navodila
Olupite krompir, očistite in operite. olupite čebulo. Čebulo in krompir naribajte in nato stresite v cedilo z drobnimi luknjami. S hrbtno stranjo zajemalke obvezno pritiskajte navzdol (lahko pa tudi z dlanjo), da boste iztisnili čim več tekočine. Zelenjavo lahko stresete tudi po čisti kuhinjski krpi ali gazi in jo v njej še dodatno ožemite.
V skledo dajte ožeto zelenjavo in dodajte še moko, razžvrkljani jajci ter začimbe. Premešajte dobro, da boste dobili enotno, enakomerno maso.
Na kuhalnik postavite ponev in segrejte plast olja v njej, v debelini vašega mezinca. Kupčke krompirjeve mase z žlico zajemajte v kupčke in jih polagajte v vroče olje. Sploščite jih s hrbtno stranjo žlice. Polpete pecite 4 do 5 minut, da bodo na vsaki strani postali hrustljavi oziroma ko dobijo lepo zlato rjavo barvo.
Ko so polpeti pečeni, jih iz ponve odstranite in preložite na krožnik, ki naj bo obložen s papirnatimi brisačami. Postopek ponavljajte, dokler vam ne zmanjka mase. Postrezite polpete dokler so še topli s kislo smetano.
Opomba: Vmešate lahko tudi malo nasekljanega koperca ali peteršilja v krompirjevo maso.