Sestavine
-
1.5 kg olupljenega krompirja
-
1 drobno sesekljana čebula
-
košček masla
-
1 dl belega vina
-
3 dl mleka
-
4 dl sladke smetane
-
3 drobno nasekljani žajbljevi listi
-
sol
-
poper
-
50 g naribanega sira grojer
-
maslo za pekač
Navodila
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in peka
Pečico segrejemo na 190 °C. Krompir 3 minute kuhamo v vreli vodi, da se malo zmehča, nato ga odcedimo. Ko se dovolj ohladi, da ga lahko primemo, ga narežemo na polcentimetrske rezine. Čebulo na segretem maslu pražimo okoli 5 minut, dolijemo vino, mleko in smetano ter zmes segrejemo. Narezan krompir damo v veliko skledo, ga solimo, prelijemo z mlečno zmesjo ter dodamo žajbelj in polovico sira. Previdno premešamo, da se krompirjeve rezine obdajo z mlečno zmesjo.
Pekač velikosti 20 x 30 cm namastimo in vanj stresemo krompir. Površino poravnamo in potresemo s preostalim sirom in mletim črnim poprom. Krompir pokrijemo s folijo in pečemo 30 minut, nato folijo odstranimo in pečemo še 30 do 40 minut. Jed je gotova, ko se površina obarva zlato rjavo in jo z vilicami zlahka prebodemo.
|