Sestavine
-
Poperza cmoke, po okusu
-
Solza cmoke, po okusu
-
1 jedilna žlica Gorčicaza cmoke
-
1 x Jajceza cmoke
-
0.5 kg Mešano mleto mesoza cmoke
-
2 čajni žlički Masloza cmoke, čajno maslo
-
5 jedilnih žlic Repično oljeza cmoke
-
Peteršiljza cmoke, malo peteršilja
-
60 g Kruhza cmoke, beli kruh star nekaj dni
-
1 x Čebulaza cmoke
-
100 ml Vodaza cmoke
-
100 g Polnomastno mlekoza cmoke
-
1 x Strok - česenza narastek
-
0.8 kg Krompirza narastek
-
150 ml Sladka smetanaza narastek
-
150 ml Polnomastno mlekoza narastek
-
200 g Mocarela sirza narastek
-
Muškatni oreščekza narastek, po okusu
-
Poperza narastek, po okusu
-
Solza narastek, po okusu
-
5 vejic Majaronza narastek
Navodila
Segrejte pečico na 200 °C (na 180 °C, če boste pekli s funkcijo kroženja vročega zraka).
CMOKI:
Za mesne cmoke kruh najprej za 15 minut namočite v mešanici vode in mleka. Vmes večkrat premešajte.
Narežite čebulo na majhne kocke. Osmukajte peteršilj in na fino sesekljajte. Segrejte v ponvi 2 žlici olja in maslo ter na njem prepražite čebulo, da bo posteklenela. Dodajte še peteršilj in počakajte, da se bo kruh nekoliko ohladil.
Nato ga dobro ožamite in zmešajte z mletim mesom, čebulo, peteršiljem, gorčico in jajcem. Solite, poprajte in dobro premešajte.
Maso z mokrimi rokami oblikujte v manjše mesne cmoke (lahko naredite večje, vendar jih po peki narežite na manjše kose).
Segrejte v ponvi še preostalo olje in v njem z obeh strani zlato rjavo popecite cmoke. strani.
NARASTEK:
Operite in olupite krompir in ga narežite na kocke. Olupite česen.
Dajte ga v lonec skupaj z mlekom in smetano ter segrejte. Dobro še začinite z muškatnim oreščkom, soljo in poprom. Ko mlečna mešanica zavre, takoj iz nje vzemite česen.
Na kocke narezan krompir zmešajte z mesnimi cmoki in dajte v pekač za narastke. Prelijte jih z mlečno mešanico in postavite v pečico.
Po 30 minutah narastek vzemite iz pečice. Potresite ga z naribanim sirom in pecite še 5 minut.
DEKORACIJA:
Pred serviranjem narastek okrasite z majaronovimi listi.
(Foto: Mykola Lunov)