0 0
Krompirjev langaš

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sestavine

Prilagodite Porcije
1 žlica Olje
0.5 kg Moka
0.25 kg Krompir
1 žlica Sladkor
1 žlička Sol
42 g Kvas
3 dl Topla voda
Olje za cvrtje

Dodaj med zaznamke

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Krompirjev langaš

Kuhinja:

Priljubljena jed v Prekmurju, ki jo bo vsaka gospodinja pripravila na svoj način. Običajno ga postrežejo s česnom ali česnovo vodo, okusen pa je seveda tudi s kislo smetano in narezano čebulo. Ta recept je "pristen" langaš iz krompirjevega testa.

  • 65 minut
  • Porcije 8
  • Lahko

Sestavine

Navodila

Deli

Krompir olupite, ga operite in narežite ga na kocke in ga skuhajte.

 

Med kuhanjem krompirja pripravite še preostale sestavine. Stresite moko v večjo skledo, v sredini naredite vdolbinico oziroma jamico in v njo vlijte toplo vodo in nadrobite kvas. Dodajte tudi malo sladkorja in na hitro premešajte z vilico, da se bo kvas malo raztopil. Pustite kvas 5 minut vzhajati.

 

Odcedimo huhan krompir, posolite in pretlačite. Z eno žlico olja ga dodajte v skledo z moko in kvasom. Sestavine pregnetite v skledi s čistimi rokami, dokler ne dobite testo, ki bo gladko in elastično ter se ne bo oprijemalo rok in sklede. Iz ugnetenega testa naredite hlebček, ki ga pustite vzhajati 15 minut.

 

Vzhajano testo razdelite na osem delov, iz katerih oblikujte manjše kroglice. Kroglice pustite vzhajati 5 minut, medtem pa segrejte še olje v dovolj veliki posodi. Kroglice testa s prsti razvaljajte v langaše, tako da bodo robovi debelejši, sredina pa bo tanjša. Langaše v vročem olju na obeh straneh zlato rjavo ocvrite.

 

Ocvrte langaše odcedite na papirnatih brisačah, preden jih ponudite na velikem krožniku ali pladnju z narezanim česnom (česnovo vodo) ali pa čebulo. Po vaši želji prelijte še z malo kisle smetane.

 

Opomba: Vodo lahko nadomestite z mlekom. Langaš najpreprosteje raztegnete tako, da ga oblikujete v kroglico, sploščite in nato s prsti od sredine počasi vlecite navzven. Za pripravo česnovega preliva nasekljajte 4 do 5 strokov česna in jih dajte v lonček in jih prelijte z 1 dl hladne vode. Solite in pokrijte. Česnov preliv je najbolje narediti 1 dan prej.

 

 

 

Njami Njami

Mnenja o Receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Nazaj
Tortilje z mesnimi kroglicami
Naprej
Slana govedina
Nazaj
Tortilje z mesnimi kroglicami
Naprej
Slana govedina

Dodajte Komentar