Sestavine
-
1 žlica Olje
-
0.5 kg Moka
-
0.25 kg Krompir
-
1 žlica Sladkor
-
1 žlička Sol
-
42 g Kvas
-
3 dl Topla voda
-
Olje za cvrtje
Navodila
Krompir olupite, ga operite in narežite ga na kocke in ga skuhajte.
Med kuhanjem krompirja pripravite še preostale sestavine. Stresite moko v večjo skledo, v sredini naredite vdolbinico oziroma jamico in v njo vlijte toplo vodo in nadrobite kvas. Dodajte tudi malo sladkorja in na hitro premešajte z vilico, da se bo kvas malo raztopil. Pustite kvas 5 minut vzhajati.
Odcedimo huhan krompir, posolite in pretlačite. Z eno žlico olja ga dodajte v skledo z moko in kvasom. Sestavine pregnetite v skledi s čistimi rokami, dokler ne dobite testo, ki bo gladko in elastično ter se ne bo oprijemalo rok in sklede. Iz ugnetenega testa naredite hlebček, ki ga pustite vzhajati 15 minut.
Vzhajano testo razdelite na osem delov, iz katerih oblikujte manjše kroglice. Kroglice pustite vzhajati 5 minut, medtem pa segrejte še olje v dovolj veliki posodi. Kroglice testa s prsti razvaljajte v langaše, tako da bodo robovi debelejši, sredina pa bo tanjša. Langaše v vročem olju na obeh straneh zlato rjavo ocvrite.
Ocvrte langaše odcedite na papirnatih brisačah, preden jih ponudite na velikem krožniku ali pladnju z narezanim česnom (česnovo vodo) ali pa čebulo. Po vaši želji prelijte še z malo kisle smetane.
Opomba: Vodo lahko nadomestite z mlekom. Langaš najpreprosteje raztegnete tako, da ga oblikujete v kroglico, sploščite in nato s prsti od sredine počasi vlecite navzven. Za pripravo česnovega preliva nasekljajte 4 do 5 strokov česna in jih dajte v lonček in jih prelijte z 1 dl hladne vode. Solite in pokrijte. Česnov preliv je najbolje narediti 1 dan prej.