Sestavine
-
25 g Maslo
-
2 žlici Moka
-
1 x Majhna čebula
-
500 g Sveža špinačasveži špinačni listi
-
200 ml Mleko
-
2 ščepca Poper - mleti
-
0.5 žličke Sol
-
2 ščepca Muškatni orešček - mleti
-
2 ščepca Pormleti por
-
100 g Kisla smetana
Navodila
Liste špinače očistite in operite. V večjem loncu zavrite vodo. Liste stresite v krop in kuhajte, dokler ne bodo uveneli in da se bodo zmehčali (približno 2 do 3 minute). Liste špinače zatem odcedite in ohladite.
Čebulo olupite in jo na drobno sesekljate. V večji kozici stopite maslo. Dodajte sesekljano čebulo in jo med mešanjem pražite ter to toliko časa, da se bo zmehčala (približno 5 minut). Potresite moko po čebuli in sestavine v kozici med mešanjem pražite še 1-2 minuti. Nato počasi začnite prilivati mleko. V kozico počasi vlijte mleko in pri tem tudi ves čas mešajte, da ne bodo nastale grudice. Ko prilijete vse mleko, zmanjšajte temperaturo in kuhajte toliko časa, dokler se omaka ne zgosti.
Ohlajeno špinačo dobro ožamite in na grobo nasekljajte. Stresite jo v kozico z omako. Začinite s poprom, muškatnim oreščkom in soljo ter dobro premešajte. Nazadnje vmešajte še kislo smetano v špinačo.
Opomba: Namesto sveže špinače uporabite lahko tudi zamrznjeno špinačo. Pred tem, ko jo boste uporabili jo odtajajte. Po vaši želji lahko tudi v špinačo vmešate tudi sesekljani česen.
(Foto: Pixabay)