Sestavine
-
370 g Češnjeva marmelada
-
120 ml Zlati sirup
-
100 g Rjavi sladkor
-
1× Cimetova palčka
-
1/2 žličke Začimbe
-
ščepec Mleti klinčki
-
7 kg Šunka
-
2 žlici Klinčki
Navodila
Pečico segrejte na 180 °C. V ponev na srednje močnem ognju dajte marmelado, sirup, sladkor, 1/3 skodelice vode, začimbe, cimet in mlete klinčke. Kuhajte 10 minut ali dokler se glazura ne zgosti. Mešanico precedite in odstranite trdne delce. Medtem prerežite kožo 8 cm od stegna. S palcem kožo ločite od maščobe. Olupite hrbtni del.
Z majhnim ostrim nožem poševno narežite maščobo v razmiku 3 cm, da nastane vzorec romba. Pazite, da ne naredite pregloboke zareze, sicer lahko maščoba med peko zdrsne. V sredino vsakega romba potisnite en cel klinček. Klinčki pomagajo držati plast maščobe na mestu in dajejo nežen okus.
Šunko položite na rešetko v pekač. V pekač dolijte vrelo vodo, da bo segala 2 cm po straneh ponve. Šunko premažite s četrtino češnjeve mešanice. Kračo zavijte v folijo. Pecite 1 uro in 20 minut in vsakih 20 minut prelijte z mešanico češenj ali dokler se krača ne zapeče. S stegna odstranite folijo in postrezite.
(Foto: freepik)