Sestavine
-
Puranovo drobovje
-
100 ml Portovec
-
200 g Kostanjvakuumsko pakiran ali pločevinka
-
2 žlici Čebulna marmelada
-
1 l Juha piščančja
Navodila
Iz puranjih ostankov odcedite približno tri četrtine maščobe, dokler vam ne ostanejo lepi lepljivi koščki. Ponev postavite na kuhalno ploščo na visokem ognju in zavrite.
Dodajte portovec, če ga uporabljate, pustite, da se nekaj minut kuha, nato pa vmešajte kostanj. Z dna in sten pladnja postrgajte vse lepljive koščke, nato dodajte juho in marmelado ter vse skupaj dobro pretlačite. Prilijte 500 ml vrele vode, zavrite, nato pa zmanjšajte temperaturo na najnižjo in med občasnim mešanjem nežno kuhajte 20 minut ali dokler se ne zgosti in zmanjša na želeno konsistenco.
Omako skozi grobo sito prelijte v ponev in s hrbtno stranjo žlice pretlačite. Dodajte morebitne preostale sokove iz purana in jih segrevajte na nizkem ognju, dokler niste pripravljeni za serviranje. Postrezite kot preliv za meso, pomako za pomfri ali pa kot riževo omako.
(Foto: pexels.com)