Sestavine
-
1 kg Kosmuljebrez vršičkov in repkov
-
3 žlice Rjavi sladkor
-
150 g Sladkor
-
2 žlici Bezgov sirup
-
1 žlica Mleti mandelj
-
1 žlica Drobtine
-
1 x Jajcerahlo stepeno
-
200 g Maslohladno, narezano na kocke
-
250 g Moka
-
120 g Crème fraîche
Navodila
V kuhinjskem robotu stepite maslo, moko in sladkor. Dodajte in stepajte creme fraîche (smetana za kuhanje), dokler se zmes ne začne sprijemati. Na pomokano podlago postavite testo in ga razdelite na približno 1/3 in na 2/3. Oba deleža sploščite na krožnik in zavijte v folijo ali vrečko ter postavite na hladno za 20 minut.
V široko ponev dajte sadje, sladkor in bezgov sirup ter vse skupaj zavrite. Kuhajte približno 10 minut ali dokler se kosmulje ne zmehčajo.
Pečico segrejte na 220 stopinj celzija. Na pomokano površino razvaljajte večji (2/3) kos testa in ga položite v 25 cm širok in približno 5 cm globok pekač. Na dno pekača posujte mandlje in drobtine in nato precedite kosmulje in jih položite na testo, posuto z mandlji in drobtinami. 4 žlice soka (ostal vam je od kosmulj) prelijte po kosmuljah.
Preostalo testo razvaljajte v tako velik krog, da se prilega vrhu pite ali pa ga narežite na 1 cm široke trakove in z njimi prekrijte zgornji del pekača.
Testo po vsej površini premažite z jajcem in ga posujte z rjavim sladkorjem. Pecite 10 minut, nato pa pečico znižajte na 190 stopinj celzija in pecite še 30 minut oziroma dokler testo ni videti temno zlato rjavo. Pito pustite počivati 20 minut in jo postrezite s smetano ali kremo.
(Foto: pexels.com)