Sestavine
-
60 dag Govedinajagnjetina, govedina ali jagnjetina in teletina
-
50 dag Bulgur
-
10-15 dag Moka
-
2 x Jajce
-
2 x Čebulaveliki
-
1 jušna žlica Paprikasušene rdeče paprike v kosmičih
-
Poperpo okusu
-
Solpo okusu
-
1 jušna žlica Peteršiljsesekljan
-
Metašopek
-
5-6 dl Paradižnikova omakagosta
-
Olivno oljepo okusu
-
Maslopo okusu
-
2 jušni žlici Orehi mletigrobo mleti
-
1 x Čičerikapločevinka
Navodila
Bulgur prelijte z 2 dl vode, dodajte še 2 jajci, sol in poper ter pregnetite. Ko se zmes strdi, dodajte moko. Dodajajte izmenično z vodo po potrebi, dokler bulgur ne postane nekoliko mehkejši in dobite voljno testo.
Pustite pri miru 15-20 minut, morda celo še malo dlje. Če bulgur popije preveč vode ali je testo suho in krhko, ga dodatno prečistite z vodo in moko, da ga oblikujete.
V ponvi segrejte olivno olje in maslo, medtem ko testo počiva. Čebulo drobno nasekljajte in prepražite na mešanici olja in masla, dokler rahlo ne porjavi.
Nato dodajte meso in pražite do rjavega, solite, dodajte orehe in sesekljan peteršilj, premešajte in odstavite z ognja.
Iz testa naredite kroglice in žemljice z luknjico na sredini, kot nekakšen tulec.
Tradicionalno se naredi tako, da se testo ovije okoli palca in potem se sname tulec ter se ga nadeva. Za poenostavitev se testo lahko splošči tudi z dlanjo in se ga z vsebino zavije in da na sredino.
Drugo čebulo narežite na večje kose in prepražite v veliki visoki ponvi na mešanici olja in masla. Paradižnikovo pasto ali gosto mezgo zmešajte z vodo, vlijte v skledo s čebulo, premešajte in dodajte čičeriko, sesekljano meto, orehe in sol.
Ko zavre, zmanjšajte ogenj, v skledo dodajte še omako in kruhov nadev ter kuhajte približno 45 minut oziroma dokler se bulgur ne zmehča ali popolnoma skuha.
Jejte ga s kruhom, lahko pa ga jeste po želji tudi z rižem.