Sestavine
-
2 x Strok - česen
-
2 žlici Oljčno olje
-
4 x Pastinak
-
2 x Repa
-
1 x Krompirvelik krompir
-
2 ščepca Sol
-
1 ščepec Mleti črni poper
-
1 ščepec Peteršilj
-
1 x Srednje velika čebula
Navodila
Olupite in sesekljajte česen in čebulo. Očistite pastinak, ostrgajte, operite in narežite na kocke. Repo in krompir olupite, operite in narežite na kocke.
Segrejte v loncu olje in na njem med mešanjem nekaj minut pražite čebulo, da bo posteklenela. Dodajte česen, premešajte in na hitro prepražite, da bo zadišalo. Dodajte krompir, pastinak in repo, premešajte in pokrijte. Zmanjšajte temperaturo na srednjo jakost in dušite, dokler se zelenjava ne zmehča, približno 7 do 10 minut.
Jušno osnovo prilijte in na srednje nizki temperaturi kuhajte še 20 minut. Občasno pomešajte in s kuhalnico postrgajte po dnu.
Lonec z juho odstavite, počakajte, da se nekoliko umiri, nato pa gladko zmiksajte s paličnim mešalnikom. Peteršilj operite, otresite in potrgajte listke z vejic. Poskusite juho in začinite s soljo in poprom. Razdelite na krožnike, potresite s peteršiljevimi listki in servirajte.
Opomba: Repo lahko uživate celo: mlade liste, cvetove, poganjke in korene. Listi repe vsebujejo več hranilnih snovi kot pa koren in so eden najbogatejših virov za kalcij. Koren vsebuje tudi minerale, vitamine in razkuževalna gorčična olja. Predlagane priloge: Kruh…