Sestavine
-
7 skodelic Voda1 skodelica = 240 ml
-
3/4 čajne žličke s Sol
-
2 kg Jastog
-
2 žlici Olivno olje
-
2× Čebula
-
1× Korenje
-
1 steblo Stebelna zelena
-
2 vejici Timijan
-
1 strok Česen
-
2 žlici Paradižnikova pasta
-
Ščepec Kajenski poper
-
1× Lovorjev list
-
1 skodelica Suho belo vino
-
2 1/2 žlice Maslo
-
6 žlic Moka
-
1/3 skodelice Vino suhi sherry
-
1 skodelica Smetana
-
2 žlici Limonin sok
Navodila
V 10-litrski posodi, ki je na visokem ognju, zavrite 6 skodelic vode in sol. Dodajte jastoga, z glavo najprej, in lonec pokrijte s pokrovko.
Temperaturo zmanjšajte na nizko in kuhajte v pari 18 do 20 minut. Ko bo pripravljen, bo lupina svetlo rdeča.
Jastoga položite na pekač, da se ohladi. Vodo za kuhanje jastoga prelijte v drugo posodo in jo odložite na stran za pripravo juhe.
Ko je jastog dovolj ohlajen, z nožem in kuhinjskimi škarjami prerežite lupine in izločite meso.
Meso jastoga prenesite v srednje veliko skledo. Velike kose mesa narežite na manjše koščke in jih prenesite v skledo. Skledo pokrijte s plastično folijo in jo do uporabe shranite v hladilniku.
S kuhinjskimi škarjami razrežite lupine na 2 do 3-centimetrske kose. Te uporabite za aromatiziranje juhe.
Na srednji temperaturi segrejte isti lonec, v katerem ste kuhali jastoge, in dodajte olje. Dodajte narezane lupine jastoga in jih med pogostim mešanjem kuhajte 5 minut, dokler ne postanejo bolj rdeče barve.
Vmešajte čebulo, korenček, zeleno, vejice timijana in česen. Ob pogostem mešanju kuhajte 5 minut, dokler se zelenjava ne zmehča. Vmešajte paradižnikovo mezgo, kajenski poper in lovorjev list. Kuhajte in mešajte 2 minuti.
Na pekač dodajte 5 skodelic vode za kuhanje jastoga in rezervirane sokove.
Dodajte vino in preostalo 1 skodelico vode. Vse skupaj zavrite in nato zmanjšajte temperaturo. Lonec pokrijte s pokrovko in kuhajte 45 minut.
V veliko skledo postavite cedilo in odcedite juho, da odstranite lupine in aromatične snovi. Te zavrzite. Izperite lonec in vanj ponovno precedite juho, vendar tokrat skozi drobno mrežasto cedilo.
V manjši skledi zmešajte maslo in moko, dokler se ne združita.
V odcejeno juho dodajte sherry in jo na srednji temperaturi zavrite. V vrelo juho vmešajte masleno mešanico in jo med občasnim stepanjem kuhajte 5 minut.
Kuhajte 2 do 3 minute. Konzistenca mora biti lahka in kremasta, ne pa gosta in težka.
Dodajte smetano in ponovno zavrite. Vmešajte meso jastoga in kuhajte 1 do 2 minuti, da se jastog segreje. Vmešajte limonin sok. Poizkusite in po želji dodajte več soli.
Juho nalijte v sklede in toplo postrezite. Dober tek!
(Foto: pexels.com)