Sestavine
-
Piščanec
-
350 g Piščančja stegna brez kosti
-
1 žlica Riževo žganje
-
1 žlica Sojina omaka
-
1 čajna žlička Ingver
-
⅓ skodelice Krompirjev škrob
-
Zelenjava
-
100 g Jajčevec
-
100 g Lotosove koreninice
-
100 g Sladki krompir
-
100 g Korenje
-
100 g Zelena paprika
-
Olivno olje
-
Sladko-kisla omaka
-
3 žlice Trsni sladkor
-
3 žlice Riževo žganje
-
2 žlici Sojina omaka
-
3 žlice Črni kis
-
1 žlica Rižev kis
Navodila
Piščanca narežite na večje kose in ga marinirajte s sojino omako, žganjem in naribanim ingverjem. Najbolje je, da piščanca pustite marinirati nekaj ur.
Za pripravo zelenjave jajčevec, sladki krompir, korenino in korenček poševno narežite. Korenino namočite v vodo s kisom. Paprikam odstranite semena na kvadratke.
Segrejte rastlinsko olje v visokem loncu na 170 °C. Odcedite lotosove korenine in jih dobro osušite s papirnatimi brisačami. Vso zelenjavo razen paprike popršite s tanko plastjo krompirjevega škroba. Zelenjavo cvrite eno za drugo. Paprika se bo cvrla približno 20 sekund, jajčevec približno 1,5-2 minuti, lotosova korenina približno 1 minuto, sladki krompir in korenje pa približno 3-4 minute. Med kuhanjem zelenjavo odcedite na rešetki, obloženi s papirnato brisačo.
Piščanca cvrite približno 4-5 minut, da postane zlato rjav in hrustljav. Tudi piščanca odcedite na papirnati brisači.
Za pripravo sladko-kisle omake v ponev dodajte sladkor, žganje in sojino omako ter mešanico zavrite. Ko se sladkor raztopi in ne diši več po alkoholu, v ponev dodajte črni kis, rižev kis ter ocvrtega piščanca in zelenjavo.
Vse skupaj premešajte, da se prelije z omako. Ko se omaka iz črnega kisa zgosti in vse prekrije, japonskega sladko-kislega piščanca postrezite z rižem.
(Foto: pexels.com)