Sestavine
-
80 g Sladkor
-
80 g Maslo
-
4 x Jabolko
-
1 ščepec Sol
-
200 g Moka
-
80 g Sladkornavadni ali rjavi sladkor
-
150 g Maslohladno, na koščke narezano maslo
Navodila
Segrejte pečico na 190 stopinj Celzija. Presejte v skledo moko in sol. Premešajte in potresite po koščkih masla, ki ga s konicami prstov vgnetite v suhe sestavine. Zmes pri tem dvigamo, da bo postala zračna in da bo postala podobna drobtinam. Maslene drobtine zmešajte s sladkorjem in shranite v hladilniku do uporabe.
Pristavite na kuhalnik litoželezno ponev (premera 25 cm) in dodajte vanjo maslo in sladkor. Na srednji temperaturi segrevajte toliko časa, da se bo sladkor povsem raztopil in da se bo zlato rjavo obarval. Večkrat dobro potresite ponev, da se maslo in karameliziran sladkor lepo povežeta.
Jabolka operemo, olupite, očistite in narežite na enako velike koščke, ki jih dajte v ponev s karamelo. Premešajte dobro in kuhajte na zmernem ognju 8 do 10 minut, da se bodo jabolka rahlo zmehčala in lepo rjavo obarvala. Odstavite.
Enakomerno jabolka razporedite po pekaču in z mletim maslom premažite. Za 25 minut postavite pekač v ogreto pečico, da se z maslom namazene drobtine zlato rjavo zapečejo. Postrezite sladico toplo ali pa hladno, zraven pa se bodo odlično podal dodatek hladne stepene smetane, grškega jogurta ali pa sladoleda.
Opomba: Če litoželezne ponve nimate, lahko uporabite drugo ognjevarno ponev z debelim dnom. Jabolka po vaši želji začinite s cimetom ali vanilijo.