Sestavine
-
250 g Tofu
-
2 čajni žlički Marmiteslan namaz iz kvasa
-
60 ml Zelenjavna juha
-
40 g Moka
-
80 ml Voda
-
35 g Drobtine panko
-
Olje
-
Omaka
-
60 ml Riževo žganje
-
2 žlici Sojina omaka
-
60 ml Jabolčni sok
-
60 ml Worcester omaka
-
2 žlici Kečap
-
2 žlici Datljev sirup
-
80 g Čebula
-
1 strok Česen
Navodila
Vsaj en dan pred pripravo naredite zarezo v embalaži tofuja in odcedite čim več vode. Nato postavite paket tofuja v zamrzovalnik, dokler ne zamrzne. Blok zamrznjenega tofuja postavite na žično rešetko z obteženim pladnjem na vrhu. Morda boste morali tofu najprej delno odmrzniti, da pladenj ne bo zdrsnil.
Medtem ko čakate, da se tofu stisne, pripravite omako tako, da v lonec dodate žganje in jabolčni sok ter tekočino kuhate, dokler ne postane gosta in sirupasta (približno 8-10 minut). Dodajte preostale sestavine omake in jo kuhajte, dokler se naribana čebula ne raztopi, omaka pa je lepa in gosta.
Odcedite vso tekočino iz tofuja, nato pa blok vodoravno prerežite na pol. Tofu začinite tako, da v zelenjavni juhi raztopite marmite in s čopičem za pecivo z mešanico premažite vse površine tofuja. Vse tekočine ne boste potrebovali, vendar poskrbite, da bo tofu dobro premazan.
V posodo z ravnim dnom, ki je dovolj velika, da lahko vanjo spravite tofu rezine, dodajte moko in hladno vodo ter jo mešajte, dokler ni gladka in brez večjih grudic. Nato pripravite drugo posodo in jo napolnite z drobtinami. Tofu potopite v testo, da ga obložite z vseh strani, in pustite, da odvečno testo odteče.
Prenesite tofu v posodo z drobtinami in pretresite celotno posodo, da se drobtine enakomerno porazdelijo, obložite stranice in ponovite z drugim kosom tofuja.
Segrejte olje v posodi z visoko stranico na 170 °C.
Veganske kotlete previdno spustite v olje in jih na eni strani pecite 2 minuti, nato jih obrnite in pecite še 2 minuti. Nadaljujte z obračanjem in cvrtjem, dokler se drobtine ne obarvajo zlato rjavo. Tofu odcedite, narežite in postrezite z domačo omako.
(Foto: pexels.com)