Sestavine
-
800 g Hruškezrele, čvrste hruške
-
30 g Maslo
-
2 žlici Med
-
2 žlici Hruškov liker
-
250 ml Mleko
-
175 ml Sladka smetana
-
1 vrečka Vanilijev sladkor
-
50 g Sladkor
-
3 x Jajce
-
1 ščepec Sol
-
100 g Moka
Navodila
Postavite rešetko v pečici na srednjo višino, pečico pa segrejete nato na 190 stopinj Celzija. V nekoliko večji skledi z ročno metlico stepite jajca, sladkor, mleko, smetano in pa sol. Dodajte še moko in dobro premešajte, dokler ne boste dobili gladko, redko tekoče testo, ki mora biti brez grudic.
Operite hruške in jih razpolovite ter jim odstranite peclje in pa pečke. Narežite jih na tanjše rezine. V ponvi, ki mora biti ognjevarna, s premerom 25 cm, na srednje močni temperaturi raztopite maslo. Nagnibajte ponev tako, da bodo dno in pa tudi robovi enakomerno namaščeni. Ko se v maslu začnejo delati mehurčki, dodajte hruške v ponev in jih pražite, dokler se malo ne zmehčajo, 2 do 3 minute. Hruške prelijte z likerjem in pa medom, dobro premešajte in ponev odstavite.
Enakomerno razporedite hruške po ponvi in prelijte s pripravljenim testom. Postavite ponev v pečico in pecite ponvičnik približno 30 minut, dokler se skorja zlato rjava ne zapeče po robovih in dokler se testo ne dvigne. Med peko pečice ne odpirajte, da ponvičnik ne bo upadel.
Ponvičnik je najboljši še topel, po želji pa ga pred serviranjem ohladite na sobno temperaturo. Pred serviranjem ga potresite s sladkorjem v prahu.