Sestavine
-
450 g Filo testo
-
500 g Oreščki
-
1 skodelica Maslo1 skodelica = 240 ml
-
1 čajna žlička Cimet
-
1 skodelica Voda
-
1 skodelica Sladkor
-
1 čajna žlička Vaniljev ekstrakt
-
½ skodelice Med
Navodila
Pečico segrejte na 175 °C. Dno in stranice pekača namažite z maslom.
Sesekljajte oreščke in jih pomešajte s cimetom. Odvijte testo in ga prerežite na pol, da se prilega pekaču. Testo pokrijte z navlaženo krpo, da se med delom ne izsuši. Dva lista testa položite v pekač in temeljito namastite z maslom.
Ponavljajte, dokler nimate položenih 8 listov. Po vrhu posujte 2 do 3 žlice mešanice oreščkov. Na vrh dajte dva lista testa, maslo, oreščke in jih polagajte naprej.
Z ostrim nožem narežite romb ali kvadrat do dna pekača. Lahko režete v 4 dolge vrste, nato pa naredite diagonalne reze.
Pecite približno 50 minut, da baklava postane zlata in hrustljava.
Medtem ko se baklava peče, pripravite omako. Sladkor in vodo kuhajte, dokler se sladkor ne stopi. Dodajte vaniljo in med. Kuhajte približno 20 minut.
Baklavo vzemite iz pečice in jo takoj prelijte z omako. Pustite, da se ohladi.
(Foto: pexels.com)