Sestavine
-
0.6 kg Gomoljna zelena
-
0.5 kg Pastinak
-
25 g Maslo
-
0.5 kg Korenje
-
1 žlička Masloza namastitev pekača
-
4 žlice Smetana za kuhanje
-
60 g Drobtinesveže drobtine
-
0.25 žličke Sol
-
2 ščepca Muškatni orešček - mleti
-
1 pest Mandljevi lističi
-
1.5 žliče Olivno olje
-
5 žlic Parmezan - nariban
Navodila
Korenje in pastinak očistite in operite (po potrebi ostrgajte ali olupite, če se vam to zdi potrebno). Olupite in operite gomolj zelene. Zelenjavo narežite na približno enake kose.
Zavrite v loncu večjo količino rahlo osoljene vode. V krop stresite korenje in pastinak. Kuhajte ju okoli 2 minuti in dodajte zeleno. Zelenjavo kuhajte še okoli 10 minut, nato jo dobro odcedite.
Segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Odcejeno zelenjavo stresite v globok namaščen pekač, primeren za narastke. Dodajte maslo, smetano, sol in muškatni orešček. Vse skupaj nežno premešajte in enakomerno razporedite po pekaču. V skledici zmešajte drobtine, parmezan, mandljeve lističe in pa olje. Mešanico potresite po zelenjavi v pekaču. Pekač za 25 do 30 minut postavite v ogreto pečico, zato da se drobtine in mandlji lepo zapečejo do zlato rjave barve.
Še nasvet: Kislo smetano lahko uporabite tudi namesto smetane za kuhanje. Če pastinaka nimate, ga nadomestite s kolerabo, peteršiljevo korenino, zeleno ali korenčkom.