Sestavine
-
2 žlici Olivno olje
-
200 g Sladki krompirolupljen, narezan
-
500 g Korenjenarezan na tanke trakove
-
1,5 kg Maslena bučaolupljena narezana
-
150 g Pastinakolupljen narezan
-
4 čajne žličke Timijan
-
3 žlice Peteršilj
-
1 ¼ čajne žličke Sol
-
Črni poper
-
½ žlice Maslo
-
1/3 skodelice Čebula šalotkasesekljana
-
3 čajne žličke Moka
-
240 ml Mleko
-
1 žlica Parmezannariban
-
70 g Sirnariban
-
1 žlica Origano
Navodila
Pečico segrejte na 200 °C. Pekač popršite z oljčnim oljem.
V veliki skledi zmešajte tanko narezan sladki krompir, korenje, bučo in pastinak. Dodajte oljčno olje, 1 žlico timijana, origano, 2 žlici peteršilja, 1 žličko soli in poper po okusu. Dobro premešajte, da se premaže.
Prenesite v pekač in pecite 40 do 50 minut, dokler se zelenjava ne zmehča, na polovici časa pa jo premešajte.
Medtem pripravite omako. Na srednji temperaturi segrejte ponev brez prijema. Dodajte maslo in počakajte, da se stopi, dodajte šalotko in kuhajte, dokler se ne zmehča, približno 4 do 5 minut.
Na šalotko potresite moko, da dobite jušno osnovo, in jo stepajte 1 do 2 minuti. Dodajte mleko in mešajte z leseno žlico.
Na srednje nizki temperaturi med mešanjem kuhajte približno 4 minute, dokler se omaka ne zgosti.
V omako dodajte svež timijan, parmezan in polovico naribanega sira ter mešajte, dokler se sir ne stopi in vključi v omako.
Prelijte zelenjavo in na vrh dodajte preostali sir. Pecite 10 minut. Po vrhu posujte preostali peteršilj in postrezite.
(Foto: freepik.com)