Sestavine
-
maslo za namastitev pekača
-
1 manjša jesenska bučahokaido, maslena, muškatna
-
300 ml smetane z vsaj 30 % mlečne maščobesladka smetana za stepanje, smetana za kuhanje
-
150 ml mleka
-
1 žlička gorčice
-
1 ščepec mletega čilija ali muškatnega oreščkapo želji
-
1 strok česna
-
nekaj svežih žajbljevih listkov
-
sol in mleti poper
-
100 g sol in mleti poper
Navodila
Jesenska buča se na jedilniku največkrat pojavi v obliki kremaste juhe, pireja, rižote ali enolončnice.
Dober tek!
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in peka
Bučo operemo in osušimo, nato pa pa jo razrežemo na četrtine in ji odstranimo semena (če ima buča trdo lupino, jo tudi olupimo). Četrtine narežemo na tanjše rezine ali koščke. Česen olupimo in ga skupaj z žajbljevimi listki drobno sesekljamo. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V kozico dodamo smetano, mleko, gorčico, česen, žajbelj, čili ali muškatni orešček, sol in poper. Vsebino med mešanjem na srednji temperaturi počasi zavremo.
Pekač za narastke dobro namastimo z maslom in vanj dodamo narezano bučo, ki jo lepo razporedimo po celotni površini. Prelijemo jo z vrelo tekočino, nato pa pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in ga za 20 minut potisnemo v ogreto pečico.Pekač vzamemo iz pečice in previdno odstranimo aluminijasto folijo (pazimo, da se ne poparimo). Po buči potrosimo nariban parmezan, nato pa pekač potisnemo v ogreto pečico še za 20 minut, da se sir stopi in zlato rjavo zapeče.
Pripravljeno jed postrežemo, dokler je še topla. Na mizo jo lahko serviramo kar v pekaču, v katerem smo jo pripravili.
|