Sestavine
-
1.5 l Voda
-
1 kg Piščančje mesorazlično piščančje meso (brez kosti in kože)
-
4 žlice Olivno olje
-
2 x Paprika - rumena
-
4 x Čebulamanjše čebule
-
2 x Paprika - zelena
-
1 x Paprika - rdeča
-
3 x Paradižnikvečji paradižniki
-
pol žličke Sol
-
1 žlička in pol Rdeča paprika - mleta
-
2 ščepca Mleti črni poper
-
1 žlička in pol Paradižnikova mezga
-
1 dl Belo vino
-
2 žlici Peteršilj - nasekljan
Navodila
V večjem loncu na olivnem olju na hitro popražite še meso. Mešajte in pražite toliko časa, dokler ni zapečeno z vseh strani. Dodajte čebulo, mleto rdečo papriko in paradižnikovo mezgo, na hitro popražite in zalijte z vodo. Vodo začinite s soljo in poprom po vašem okusu ter kuhajte na zmernem ognju 20 minut. V lonec dodajte narezano zelenjavo in polovico nasekljanega peteršilja, premešajte ter kuhajte še 10 minut.
Nato v lonec vlijte belo vino in kuhajte še 10 minut, da bo vino izhlapelo in se bo tekočina nekoliko zgostila. Ob koncu kuhanja golaž potresemo s svežim peteršiljem in jed odstavite z ognja. Ko je golaž še topel postrezite z rezino domačega kruha.
Opomba: Golaž lahko pripravite tudi z mesom puranjih prsi. H golažu se podata tudi timijan in rožmarin. Za zgostitev lahko uporabite kislo smetano, lahko tudi popražite na olju za eno žlico moke. Za zgostitev čebulo lahko tudi na drobno nasesekljate in jo popražite. Uporabite lahko tudi drugo zelenjavo, kot so gobe, korenje, krompir in tako naprej.