Sestavine
-
230 g Moka brez glutena
-
1/2 žličke Ksantan gum
-
60 g Margarina
-
60 g Veganska maščoba
-
Polnilo
-
1 x Čebula
-
2 stroka Česen
-
5 x Korenje
-
250 g Šampinjoni
-
350 g Kostanj
-
Olivno olje
-
1 žlička Timijan
-
220 g Veganski kremni sir
-
250 g Gobe
-
10 g Peteršilj
-
2 žlici Suhe brusnice
-
Omaka
-
1 žlica Orehovo olje
-
1 žlica Ribez
-
300 ml Zelenjavna juha
-
1 žlica Koruzna moka
-
Pečen krompir
-
2 kg Krompir
-
Oljčno olje
Navodila
Pečico 180 °C.
Začnite z izdelavo testa. V kuhinjski robot presejte moko in ksantan gumi, dodajte margarino, rastlinsko maščobo in ščepec soli ter mešajte, dokler zmes ni podobna drobtinam.
Dodajte 2 žlici hladne vode in mešajte, dokler se zmes ne začne združevati v testo.
Testo dajte v veliko skledo in ga s konicami prstov zmešajte v kepo. Rahlo gnetite približno 2 minuti ali dokler ni gladko in elastično.
Testo oblikujte v kroglo in ga položite med dva velika lista folije za živila, nato pa ga razvaljajte v krog, ki je nekoliko večji od pekača in ne tanjši od 3 mm. Odlepite zgornji list folije in testo previdno obrnite v globok pekač. Odlepite preostalo folijo in testo nežno potisnite v stranice pekača, zapolnite morebitne razpoke s testom in ga z blazinicami prstov poravnajte. Obrežite robove.
Nato pripravite krompir. Velike krompirje razrežite na četrtine. Postavite ga v posodo z osoljeno vodo in zavrite. Ko voda zavre, krompir pustite, da se kuha 5 minut, nato pa ga odstranite z ognja in odcedite.
V velik pekač vlijte 8 žlic olja, dodajte krompir in 1 zvrhano žličko morske soli ter močno pretresite, da se enakomerno obložijo. Medtem ko pripravljate nadev za pecivo, ga postavite na stran.
Nadev: Čebulo drobno sesekljajte, česen zdrobite in korenje drobno naribajte. Šampinjonom obrežite peclje in jih narežite na kolobarje. Razpolovite kostanj, nehaj pa jih prihranite za preliv.
V ponvi segrejte 2 žlici olivnega olja, dokler se ne segreje, dodajte čebulo in jo na nizki temperaturi rahlo pecite, dokler se ne zmehča. Dodajte korenje, česen, timijan in gobe ter nežno pražite, dokler se ne zmehčajo in se vsa tekočina iz gob vsrka – približno 10 minut.
Vmešajte kremni sir in razpolovljene kostanje ter nežno mešajte, dokler se sir ne zmehča in nastane kremasta zmes. Nadev z žlico vlijte v pekač in poravnajte vrh.
Pito položite na pekač na zgornjo polico pečice, krompir pa na spodnjo polico. Pecite 35 do 40 minut ali dokler testo ni hrustljavo.
Pito vzemite iz pečice, jo ohlapno pokrijte s folijo, da ohrani toploto, in jo postavite na stran. Krompir prestavite na zgornjo polico pečice in povečajte temperaturo na 220 °C. Krompir pecite še 25 do 30 minut, da postane zlat in hrustljav.
Za omako v manjši ponvi segrejte orehovo olje in rdeč ribeza ter mešajte, dokler ne dobite gladke omake. Dodajte vročo juho, zavrite in vmešajte koruzno moko. Rahlo kuhajte in nenehno mešajte, dokler ne dobite želene konsistence. Odstavite.
Na koncu narežite gobe na koščke, grobo sesekljajte preostale kostanje in drobno sesekljajte peteršilj. V ponvi segrejte olje, dodajte gobe in jih nežno pražite, dokler se ne zmehčajo. Vmešajte kostanj, brusnice in peteršilj ter z žlico prelijte po krožniku, da se oblikuje plast. Omako segrejte in jo postrezite s pito in pečenim krompirjem.
(Foto: pexels.com)