0 0
Francoska čebulna juha

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sestavine

Prilagodite Porcije
80 g Maščoba (maslo ali olje)
1400 g Čebula
140 g Sir
2 x Česen
8 kosov Kruh
1.6 l Jušna osnova
2 dl Belo vino
1 x Lovorjev list
Poper po okusu
Sol po okusu
8 ml Kis
6 vejic Timijan ali po vašem po okusu

Dodaj med zaznamke

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Francoska čebulna juha

Kuhinja:

Francoska čebulna jehua je izredno zanimiva jed, ki vas bo tudi nasitila in pa pogrela v hladnih zimskih dneh. V Sloveniji je ta jed le redko na jedilniku, pa čeprav so Slovenci znani pridelovalci čebule...

  • 1 ura in 30 minut
  • Porcije 4
  • Srednje

Sestavine

Navodila

Deli

Čebulo (najboljša bo mešanica rjave in rdeče čebule, šalotke in pora) olupite in narežite na rezine. Por narežite na kolobarje. V večji kozici stopite maslo in ko se bo začnelo peniti, po njem stresite čebulo. Dobro premešajte in pokrijte s pokrovko. Na srednje močnem ognju kuhajte še okoli 15 minut, zato da se bo čebula zmehčala. Vmes tudi večkrat premešajte. Nato odkrito kuhajte še približno 15 minut, zato da se bo čebula še bolj zmehčala in zato da bo dobila lepo zlato barvo.

Občasno večkrat premešajte in če se bo čebula primjela za dno posode, dodajte še 1 žlico vode. Karamelizirano čebulo zalijte z vinom, da boste odlepili vse tiste koščke, ki so se prijeli na dno. Po 2 minutah dodajte 3 vejice timijana in lovorjev list ter zalijte z jušno osnovo in odkrito kuhajte še okoli 20 minut. Juho poskusite in po potrebi dosolite. Vanjo vlijte še kis, premešajte in kuhajte še 2 minuti.

Juho postrezite v posodicah. Kose kruha natrite, podrgnite s prepolovljenim strokom česna, namažite z maslom in položite na juho. Po vrhu potresite nariban sir in pecite v ogreti pečici na 250°C (funkcija žar) približno 5 minut. Juho previdno vzemite ven iz pečice in postrezite.

Še nasvet: Juho lahko servirate tudi brez kruha s sirom. Juho pecite v pečici, dokler se sir ne stopi in že rahlo, malenkost porjavi. Če ne boste imeli svežega timijana, lahko pač uporabite suhega (1/2 čajne žličke). Juhe vam ni treba karamelizirati do temno rjave barve, saj bo postala grenka; do zlato barva je juha popolna, odlična.

(Foto: Getty Images)

 

 

Njami Njami

Mnenja o Receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Nazaj
Zdrav zajtrk
Naprej
Bananini vaflji
Nazaj
Zdrav zajtrk
Naprej
Bananini vaflji

Dodajte Komentar