Sestavine
-
4 skodelic belega fižola
-
2 čebuli
-
3 stroki česna
-
400 g prekajene šunke
-
200 g pršuta v kosu
-
200 g pikantnih klobas
-
200 g krvavic
-
1 žlica mlete ostre paprike
-
1 žlička žafrana
-
žlička soli
-
2 ščepca mletega popra
Navodila
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in kuhanje
Fižol čez noč namakamo v hladni vodi. Vode mora biti toliko, da je ves fižol prekrit.
Fižol odcedimo in stresemo v lonec. Olupimo, operemo in sesekljamo čebulo in česen, ju dodamo v lonec in dobro premešamo. V lonec položimo prekajeno šunko in vse skupaj zalijemo s toliko vode, da so vse sestavine pokrite. Lonec pristavimo na kuhalnik in zavremo.
Ko voda zavre, znižamo temperaturo in fižol na majhnem ognju kuhamo 1 uro. Vmes s površine pobiramo peno, ki se naredi med kuhanjem. Dodamo pršut in kuhamo še nadaljnjih 45 minut. Klobase in krvavice prebodemo z zobotrebcem in jih dodamo v lonec. Začinimo s papriko, žafranom in soljo ter vse skupaj kuhamo še nadaljnjih 30 minut.
Meso vzamemo iz lonca in ga narežemo na za grižljaj velike kose, nato pa ga stresemo nazaj v lonec. Vse skupaj dobro premešamo, dodamo poper in kuhamo še 5 minut. Serviramo v krožnike ali skodelice in postrežemo.
|